Naturalny olej konopny BIO – do twarzy i ciała 100ml

27.99 PLN / sztuka
Opis

Olej konopny pochodzi z tłoczenia nasion Konopi siewnej Cannabis sativa. Ma ciemnozielony kolor, charakterystyczny zapach, jest zimnotłoczony i nierafinowany.
Olej z konopi nazywany jest najbardziej „zbilansowanym olejem” gdyż jednocześnie zawiera w dużych ilościach nienasycone kwasy tłuszczowe oraz potrzebną ilość kwasów nasyconych.
Doskonały do każdego typu skóry, idealny mieszanej i przetłuszczającej się, ale także zniszczonej, skłonnej do zmarszczek z przebarwieniami.

Olej bardzo dobrze się wchłania, nie pozostawia tłustej warstwy, szybko wygładza i regeneruje naskórek.
Regularnie stosowany poprawia znacznie kondycję skóry.

Olej z konopi zawiera ok. 75% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a szczególnie należące do esencjonalnych kwasów tłuszczowych (EFA) kwas linolowy (56%) i alfa-linolenowy (19,4%), oraz witaminy A, D i E, fitosterole, fosfolipidy i minerały.
Zielony kolor oleju jest wynikiem zawartości chlorofilu, naturalnie występującego w nasionach, który działa przeciwzapalnie i łagodząco.

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe mają zdolność wnikania w warstwę lipidową skóry. Skóra po zastosowaniu olejku jest wyraźniej gładsza, elastyczna, wygląda młodziej.
Olej z konopi zawiera również kwasy nasycone, witaminy oraz substancje aktywne. Tworzy na skórze barierę ochronną spowalniającą m.in. parowanie wody.
Ma niską temperaturę krzepnięcia olej polecany jest do kosmetyków na zimę.

Olej jest jednym z najlepiej wchłaniających się w skórę, dobrze łączy się z innymi kosmetykami, można dodawać go do kremów, mleczek, balsamów.
Świetny do kąpieli, nadaje wodzie aksamitna gładkość.

Właściwości:

  • -poprawia funkcjonowanie układu krążenia, zmniejsza stany zapalne stawów
  • -wyrównuje koloryt cery
  • S-ilnie nawilża i łagodzi stany zapalne skóry
  • -działa antyoksydacyjnie
  • -ma działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne, przeciwzapalne  oraz przeciwbólowe
  • -polecany alergikom– przynosi ulgę podczas ataków swędzenia
  • -poprawia gospodarkę lipidową, szczególnie skóry łojotokowej i trądzikowej
Skład

Składniki/INCI/Ingredients: Cannabis sativa (Hemp) Seed Oil

Sposób użycia

Stosowanie zewnętrzne:

  • niewielką ilość oleju wmasowywać w wilgotną skórę twarzy
  • można stosować zamiast balsamu
  • stosować do delikatnego masażu twarzy i ciała
  • dodając kilka kropli do szamponu czy odżywki

Stosowanie wewnętrzne

  • pić 1 łyżkę dziennie

A CO DAJE PICIE OLEJU KONOPNEGO?

Wspomaga pracę serca i obniża ciśnienie, poprawia funkcjonowanie układu krążenia, a więc wspomaga pracę naczyń krwionośnych, niweluje objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego u kobiet, zapobiega miażdżycy, zawałom serca oraz udarom, wspiera układ immunologiczny.