Organiczny, zimnotłoczony olej ze słodkich migdałów

24.00 PLN / sztuka
Opis

100% organiczny, tłoczony na zimno i nierafinowany olejek migdałowy posiada certyfikat EcoCert i jest uzyskiwany jest z nasion owoców krzewu migdałowego – odmiany słodkiej.

Olej migdałowy jest niezwykle bogaty w kwasy tłuszczowe, proteiny, sole mineralne, witaminy z grupy B, a także A, D i E. Posiada bursztynowy kolor oraz lekki charakterystyczny, migdałowy zapach. Może być stosowany do skóry twarzy, ciała oraz włosów.

Olej ze słodkich migdałów to jeden z najstarszych olejów stosowanych do zabiegów kosmetycznych. Olej migdałowy ma bardzo szerokie zastosowanie i przez swoją delikatność  może być stosowany zarówno przez niemowlęta jaki i osoby w każdym wieku.

 

Przeznaczony jest do każdego typu skóry, w tym alergicznej i wrażliwej. I właśnie ze względu  na swój bardzo neutralny charakter oraz bardzo niski potencjał alergenny, jest on szczególnie polecany do pielęgnacji niezwykle delikatnej skóry dziecka.

Główne zalety olejku migdałowego:

– Bogaty w witaminę A i B, olejek intensywnie odżywia, nawilża, regeneruje i łagodzi podrażnienia skóry.
– Posiada silne właściwości kojące,
– Łagodzi podrażnienia skóry suchej, egzemy i łuszczyce,
– Poleca się go przy pielęgnacji niemowląt przy podrażnieniach, zaczerwienieniach oraz w zwalczaniu ciemieniuchy,
– doskonały do masażu ciała oraz w walce przeciw rozstępami,
– pielęgnuje włosy przesuszone i matowe,
– łagodzi podrażnienia po kąpielach słonecznych

Oleje Soaphoria pochodzą z ekologicznych upraw, gdzie nie wykorzystuje się sztucznych nawozów i oprysków (certyfikat Eco-Cert). Oleje tłoczone są na zimno (do 35 ° C), co pozwala zachować najwyższą jakość ich wyjątkowe właściwości. Biologicznie najbogatsze oleje uzyskuje się w pierwszym tłoczeniu (tzw. Virgin). Przy tej metodzie oleje zachowują 95-98% triacylogliceroli (TAG) 2-5% substancji takich jak woski, węglowodory (głównie skwalen), fitosterole, fosfolipidy, beta-karoten, witaminę E, minerały, chlorofil i inne substancje.

Certyfikowane, nierafinowane oleje roślinne tłoczone na zimno, dobroczynnie wpływają na skórę, odpowiednio ją nawilżają, odżywiają i wzmacniają jej naturalną ochronę, pozostawiając ją jedwabiście miękką, elastyczną i sprężystą.

Skład

Składniki/INCI/Ingredients:    Prunus Amygdalus Dulcis Oil *

* Tłoczony na zimno, wyprodukowany ekologicznie.

 

Kraj pochodzenia:Marocco

Sposób użycia
  • TWARZ I CIAŁO
    Można stosować bezpośrednio na skórę twarzy i ciała (do pielęgnacji lub masażu).
  • WŁOSY
    W celu wzmocnienia i odżywienia włosów, najlepiej połączyć olej z innymi olejkami np. arganowym, z pestek moreli, makadamia. Olej należy rozprowadzić na całej długości włosów i pozostawić od 30 min do kilu godzin. Warto przetestować różne czasy trzymania olejów na włosach oraz olejowanie suchych i mokrych włosów, ponieważ na różnych rodzaje włosów preferują różne metody olejowania. Następnie należy zmyć olejdelikatnym szamponem, koniecznie bez SLS, aby mocne detergenty nie zniszczyły efektu olejowania.