Organiczny, zimnotłoczony Olejek rycynowy

16.50 PLN / sztuka
Opis

W 100% naturalny,zimnotłoczony olej rycynowy pochodzący z ekologicznych upraw i posiadający certyfikat Eco Cert, wyróżnia się działaniem antywirusowym, antybakteryjnym i przeciwgrzybicznym.

Olej z nasion rącznika pospolitego (Ricinus communis) zwanego rycynusem, ma postać gęstej żółtej cieczy. Jest jednym z nielicznych olejów, który może być używany jako substancja wspomagająca proces połączenia fazy wodnej z fazą olejową w emulsji. W przeciwieństwie do innych olejów i tłuszczów miesza się z wodą.  Olej rycynowy działa jako bariera ochronna skóry, chroni ją przed szkodliwymi warunkami zewnętrznymi.
Ricinus comunis zawiera związki szkodliwe dla człowieka. Z tego względu olej poddawany jest procesowi rafinacji, na rynku olej rycynowy jest więc dostępny tylko rafinowany.  Nasiona są tłoczone na zimno.

Dzięki swoim właściwością idealnie nadaje się do pielęgnacji włosów, paznokci i rzęs.

Polecany do nakładania na suche końcówki włosów. Prawidłowe stosowanie oleju sprawi, że paznokcie będą piękne, zdrowe i pełne blasku. Podstawowy olej przy zabiegach olejowania.

Właściwości kosmetyczne oleju rycynowego:
Olej rycynowy jest bogaty w kwasy tłuszczowe, posiada wygładzające i zmiękczające właściwości, poprawia nawilżenie skóry. Olej ceniony jest za swoje właściwości ochronne w stosunku do naskórka, a szczególności włosów. Wykazuje wysokie powinowactwo do keratyny, stymuluje także wzrost włosów (często jest stosowany jako odżywka do rzęs i brwi). Dodatkowo jest ceniony w pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej.

Oleje Soaphoria pochodzą z ekologicznych upraw, gdzie nie wykorzystuje się sztucznych nawozów i oprysków (certyfikat Eco-Cert). Oleje tłoczone są na zimno (do 35 ° C), co pozwala zachować najwyższą jakość ich wyjątkowe właściwości. Biologicznie najbogatsze oleje uzyskuje się w pierwszym tłoczeniu (tzw. Virgin). Przy tej metodzie oleje zachowują 95-98% triacylogliceroli (TAG) 2-5% substancji takich jak woski, węglowodory (głównie skwalen), fitosterole, fosfolipidy, beta-karoten, witaminę E, minerały, chlorofil i inne substancje.

Certyfikowane, nierafinowane oleje roślinne tłoczone na zimno, dobroczynnie wpływają na skórę, odpowiednio ją nawilżają, odżywiają i wzmacniają jej naturalną ochronę, pozostawiając ją jedwabiście miękką, elastyczną i sprężystą.

Skład

Składniki/INCI/Ingredients:     Ricinus Communis Seed Oil *

* Tłoczony na zimno, wyprodukowany ekologicznie.

Sposób użycia

Dzięki swoim właściwością idealnie nadaje się do pielęgnacji włosów, paznokci i rzęs.

Polecany do nakładania na suche końcówki włosów. Prawidłowe stosowanie oleju sprawi, że paznokcie będą piękne, zdrowe i pełne blasku. Podstawowy olej przy zabiegach olejowania.